3 martie 2013

Inapoi la intrebarile de baza

Cartea lui Steve Hely "Cum am devenit un romancier celebru" are un farmec incontestabil: este amuzanta si brutal de onesta, intesata de citate din romane de duzina si, in acelasi timp, neuitand sa vorbeasca despre meritele scriitorilor de geniu, ne aminteste una dintre intrebarile pe care ni le punem mai rar: "Ce este o carte adevarata?".


Talentatul absolvent de Litere, Pete Tarslow, lucreaza intr-o agentie dubioasa pentru un sef care face in permanenta analogii intre lumea contemporana si Imperiul Roman, scriind scrisori de motivatie pentru tineri straini cu bani care doresc sa aplice la universitate. Pete nu pretinde ca ar avea principii, in schimb stie clar ce vrea de la viata: banii si faima care sa ii asigure o casa cu vedere la ocean si sa ii faciliteze accesul la o anumita categorie de femei si, nu in ultimul rand, sa o faca pe Polly, iubita din colegiu, sa sufere in ziua nuntii ei.

Animat de aceste deziderate nobile, Pete decide ca a scrie o carte serioasa nu este nici usor si cu siguranta nici profitabil. Asa ca dupa o munca in niciun caz extenuanta de colectare a cliseelor preferate de cititori si sub influenta alcoolului si a unui medicament obtinut intr-un mod neortodox, scrie intr-un timp record (daca va amintiti din liceu- Sadoveanu a scris in doua saptamani capodopera "Baltagul") cartea "Clubul Ramasitele Tornadei". 

Soarta tine cu trisorul indraznet, care se vede propulsat spre faima si spre cercul scriitorilor de succes pe care ii dispretuieste. Va putea Pete sa continue sa pozeze in scriitor sau isi va da in vileag marsavia? In aflarea deznodamantului veti fi rasplatiti de numeroase momente comice, si veti fi indemnati sa va puneti intrebari esentiale pentru iubitorii de carte.

1 comentarii:

Mihaela spunea...

"Soarta tine cu trisorul indraznet, care se vede propulsat spre faima." atat de adevarat...

 
Copyright 2010 ..la-di-dA. Powered by Blogger
Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template