26 septembrie 2011

Frida sau biografia durerii

Dintre pictorii apropriati de modernitate si ca sa fiu mai precisa dintre artistele ultimului secol nu cred sa fi existat una care sa ma fi fascinat mai mult ca Frida Kahlo.

Filmul cu Salma Hayek a fost cel care a introdus-o in viata mea ( asta ca sa nu mai critic efectele culturii de masa) si nu regret ca l-am vazut (understatement- alert!). Dupa film au urmat albume, carti biografice sau chiar fictiuni- nenumarati scriitori fiind fascinati de personalitatea ei contradictorie si-au dat frau liber imaginatiei incercand sa-i scrie o viata chiar mai scandaloasa decat a avut. Nu cred sa fi fost Frida o femeie a nuantelor, viata ei patimasa si incarcata de durere o arata mai degraba ca pe o aventuriera. Dar spiritul meu de student de stiinte reale a apreciat in mod deosebit faptul ca nu a vorbit in cuvinte pompoase despre arta ei, ci mereu directa a afirmat fara ocolisuri ca in tablouri si-a pictat realitatea. Cum sa ilustrez mai bine taria acestei femei decat enumerandu-i durerile: poliomelita de la 6 ani a lasat-o cu un picior beteag, apoi la 18 ani un accident de autobuz i-a produs nenumarate fracturi (11 doar la piciorul drept) si i-a cauzat o suferinta ce nu a incetat pana la sfarsitul zilelor sale, iar nu in ultimul rand mariajul agitat cu Diego Rivera presarat cu infidelitati de ambele parti (sau poate mai bine zis mariajele- caci s-au casatorit de doua ori) .

Cele doua teme centrale ale operei artistei: durerea si Diego- se ragasesc aproape in toate creatiile si probabil acesta este motivul pentru care gasesc ca nu invita la meditatii profunde, ci mai degraba duc cu gandul la artista. Biografia Fridei se "citeste" cel mai bine din tablouri si este pana la o urma o patimasa poveste de iubire.






 
Copyright 2010 ..la-di-dA. Powered by Blogger
Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template