2 septembrie 2011

안녕

pronuntat Annyong - Salut in coreana

V-ati dat seama despre ce scriu? Hmm.. vroiam sa scriu putin despre cultura coreana (mai ales Coreea de Sud), despre ce mi-a placut, ce mi-a ramas in minte din ce am citit/vazut.

Cateva cuvinte care le-am retinut usor. O cultura total diferita de cele europene. Gandindu-ma acum, diferentele sunt foarte mari. Influenta americana pare deja pentru multi omniprezenta, dar observand aceasta cultura, incepi sa vezi anumite parti frumoase pe care poate cultura europeana intr-o anumita masura le-a pierdut.


Gisaeng, acele gheise specifice culturii, care, din cate am citit de fapt dateaza dinaintea gheiselor propriu-zise. Si in Memoriile Unei Gheise, pentru cei care au citit cartea si/sau au vazut filmul se poate observa cate putin din viata lor. Se depune atata munca pentru a putea sa faci fata unei conversatii, pentru a stapani puterea de a atrage atentia numai printr-o privire, printr-un gest. Din cate am vazut/citit accentul pe gesturi este foarte mare. Cei care au vazut anumite dansuri specifice pot observa acest aspect. Cred ca acesta este unul dintre lucrurile care mi-au placut. Importanta gesturilor, daca o pot spune asa. O replica, o privire, o miscare poate avea atatea semnificatii..




Ar trebui sa spun si cate ceva despre locatii...Ce mi-a placut mult este insula Jeju sau insula Zeilor dupa cum o numesc locuitorii, considerata a fi un paradis. O locatie de vis comparata cu insulele din Hawaii. Aici se afla si cel mai inalt varf din Korea - Halla-san(1950m, pt cei interesati :p) - o multime de cascade, etc. superb.... ;))

Seul. Capitala. Oras ce dateaza din sec 18 bc fiind in momentul de fata unul dintre cele mai populate orase din lume. Incarcat de istorie, de monumente arhitecturale unice, dar in acelasi timp purtand amprenta prezentului.


Entertainment. Nu zic multe, doar atat. Difera foarte mult prin stil. Pop-ul korean, un stil foarte popular din cate se pare (nu ca imi place foarte mult) aduce aminte - la ce m-am mai uitat eu - de epoca in care dansam pe Andre .. dar cu o coregrafie muuuult mai buna si cu efecte mai multe. Ceea ce sugerez eu mai jos e o melodie din soundtrack-ul unui serial pe care le-am vazut, melodie care are niste versuri dragute.

I can fly high, I belive that
I can go up in that sky
Open my wings and (i’m) going to fly
More freely than anyone has

Asa... mai sunt si serialele.. de toate felurile pentru toti. Pentru cei ce ii tenteaza pot cauta ca sigur vor gasi pe gustul lor. Cei carora le place si manga, vor fi incantati sa vada si unele ecranizari, foarte dragute de altfel, iar cei care vor sa incerce .. sunt liberi ;)) just google it!

Asa imi inchei si aceasta postare.. a meritat asteptarea?... Whew.. sper ca macar putin am starnit putin interes referitor la aceasta cultura, evidentiindu-i cate ceva din partile ei frumoase si interesante.

Inchei printr-o recomandare. Pentru cei care sunt tentati sa invete limbi straine am descoperit urmatorul site care cuprinde, daca pot zice asa, o serie de cursuri on-line. Partea frumoasa este ca poti sa si discuti cu persoane din tarile respective, poti imbina placutul cu utilul.



2 comentarii:

Enea Andrei spunea...

Nicely done!
Cate putin pentru fiecare! Keep it up!

Unknown spunea...

thx mult .. :) asta a fost si intentia :D

 
Copyright 2010 ..la-di-dA. Powered by Blogger
Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template