25 iulie 2012

Tristetea lui Ovidiu

Mi-am imaginat uneori cum trebuie sa fi fost viata lui Ovidiu la Tomis. Permiteti-mi sa reformulez: mi-am imaginat cu groaza cum trebuie sa fi fost viata lui Ovidiu la Tomis. Oricat incercau revistele de cultura autohtone sa ma convinga ca marele poet admira masculinitatea barbosilor daci, nu ma dadeam convinsa. Cetateanul Romei iubitor de clima calda, bai si discutii despre arta, nu-mi parea genul care s-ar fi integrat intr-un grup de daci, mai degraba amatori de ghicitori decat de poezii despre arta iubirii- sau cel putin asa imi inchipuiam eu.

Cartea lui Vintila Horia [Dumnezeu s-a nascut in exil] este jurnalul ascuns al lui Ovidiu. Un jurnal lipsit de zorzoane stilistice, curat si sincer. Este splendida viziunea autorului: metamorfozarea subtila a poetului dintr-un hedonist cu pana fermecata intr-un exilat care il asteapta pe Dumnezeu, care asteapta Adevarul. Drama lui Ovidiu este ca a avut tot ce si-a dorit- avere, faima, amante, sotii- si toate acestea nu au fost de ajuns pentru a-i umple un gol din suflet. La Tomis se vede nevoit sa isi sondeze adancimile sufletului, caci ce altceva este de facut in taramul barbarilor? Amintirile se impletesc cu prezentul si cu speranta ca se va intoarce la Roma. Este in descrierea Daciei exilatului Ovidiu ceva care te infioara si iti da senzatia de frig. Vintila Horia, la randu-i exilat, isi varsa sufletul in randurile cartii- randuri adeseori triste, dar nu lipsite de speranta, caci Dochia, servitoarea daca, ii impartaseste poetului o mostra de intelepciune barbara: ca sa fii fericit nu ai nevoie sa posezi tot ceea ce iti doresti.

Aminitirea Romei incepe sa se estompeze, desi dorinta de a o revedea nu dispare [asemeni tentatiei pacatului], iar pe acest fundal un doctor grec ii aduce vestea ca l-a cunoscut pe Mesia, a vazut steaua si l-a aflat pe Fiul lui Dumnezeu abia-nascut in bratele Sfintei Maicii Sale. Dar doctorul l-a pierdut pe Mesia si de atunci tot cauta, pribeag fara alinare in asteaptarea inceputului propovaduirii. Noul zeu il insufleteste pe Ovidiu, care la randu-i asteapta cuvintele vietii, cuvintele Adevarului.

Cartea lui Vintila Horia, in ciuda faptului ca a fost caracterizata ca fiind necomerciala, a avut mare priza la public. Distins cu premiul Goncourt si intrand apoi intr-un scandal provocat de acuzatiile de fascism venite din tara, romanul-jurnal ramane, in incantatoarea-i simplitate stilistica si in sinceritatea-i dezarmanta, o carte care merita citita.

22 iulie 2012

out of the boX...

Am tot spus de atata timp ca voi adauga un post despre E. E. Cummings. In liceu am citit "Cercul poetilor disparuti" care m-a facut curioasa... Stilul foarte modern este de fiecare data o incantare pentru mine atunci cand am din nou contact cu literatura sa.. 


Desi am spus initial ca voi aduce mai multi poeti americani in acelasi post, am schimbat linia. Unul singur este de ajuns. Talentul sau a reusit sa ma aduca de fiecare data in alt loc si sa imi puna un mic zambet pe fata. Nu vreau sa incarc cu bibliografia sa acest post. Doar atat: "Among the most innovative of twentieth-century poets,"  (Jenny Penberthy) 


It takes courage to grow up and become who you really are.



I imagine that yes is the only living thing.


Knowledge is a polite word for dead but not buried imagination.


Humanity I love you because when you're hard up you pawn your intelligence to buy a drink.


I'd rather learn from one bird how to sing than to teach ten thousand stars how not to dance.


dive for dreams
or a slogan may topple you
(trees are their roots
and wind is wind) 
trust your heart
if the seas catch fire
(and live by love
though the stars walk backward) 
honour the past
but welcome the future
(and dance your death
away at the wedding) 
never mind a world
with its villains or heroes
(for good likes girls
and tomorrow and the earth) 
in spite of everything
which breathes and moves, since Doom
(with white longest hands
neating each crease)
will smooth entirely our minds 
-before leaving my room
i turn, and (stooping
through the morning) kiss
this pillow, dear
where our heads lived and were. 




Pe fundal va propun o melodie de Ludovico Einaudi. .... 





P.S. Ghiciti cine e autorul picturii... va dau un indiciu. Numele apare in acest post :-)
 
Copyright 2010 ..la-di-dA. Powered by Blogger
Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template